výsledky 30.-31.8.2014 (muži, dorost, st. žáci)

01.09.2014 12:08

 

Z Blatce přivezli muži tři body

SOKOL BLATEC : TJ SOKOL CHOMOUTOV  0:1 (0:0)

Poslední prázdninový víkend letošního léta přijeli hráči Chomoutova odehrát na hřiště Sokola Blatec, nováčka soutěže, který postoupil z III. Třídy okresního přeboru. Blatečtí se do druhé třídy vracejí po dlouhých šesti letech. Naposledy tuto soutěž hráli v sezoně 2007/08 a skončili v ní poslední. Po třech odehraných kolech mají na kontě zatím tři body za domácí vítězství 3:1 proti Šternberku. To hosté chtěli v Blatci potvrdit formu po domácí výhře 4:2 proti Lužicím. Do sestavy se po zranění vracela stoperská dvojice Eliáš s Vychodilem a naopak z ní vypadli Pirkl, Pavlík, Masař a brankář Ovísek. Před utkáním se řešil také problém s obsazením rozhodčích k tomuto duelu, pro který KR obsadila pouze hlavního sudího. Na čarách tak asistovali funkcionáři obou klubů. No, na čarách… On klubový hospodář Blatce asi nestíhal a vzal to šusem, nebo má jejich lajnovačka zatraceně velkou osmu na zadním soukolí. Bylo štěstí, že si hlavní rozhodčí připravenosti hřiště nevšimnul. Před výkopem panovalo krásné počasí pozdního léta, provoněné sklizní posledního obilí z nedalekých polí.

Po úvodním hvizdu se čekala převaha hostujícího Chomoutova, ale hrála se  vyrovnaná partie, při které se oba týmy spíše seznamovali se soupeřovým herním projevem. Tempo bylo průměrné a hrálo se maximálně po hranice velkého vápna. Když už se některému týmu podařilo do šestnáctky proniknout, tak zase chyběla přesnost v zakončení. Vše změnila až chvíle, kdy do poločasového oddechu zbývalo asi deset minut. Luba Sedlář je v souboji o míč ve vápně nevybíravým způsobem sražen domácím brankářem a hlavním rozhodčím je písknuta jasná penalta. Míč si na značku staví při absenci Filipa Pirkla druhý v pořadí Marťa Kubíček, ale svůj pokus umístí na stranu, kam se rozhodl skočit i brankář, který se nemusel ani moc natahovat a stává se tak hrdinou domácích. Do poločasu ještě pálí dvě obrovské příležitosti Lukáš Fukan, který tak stále čeká na zápis mezi střelce.

Úvod druhé půle nabídl o poznání vyšší tempo než začátek zápasu. Hráči obou týmu začali tlačit na soupeřovi obrany. Opticky měli více ze hry aktivnější hosté. V 55. minutě vyráží domácí hrdina v bráně pěkný pokus Fukana. Poté přichází moment, který naruší utkání na dobrých pět minut. Domácí čárový rozhodčí se nechává vyprovokovat hostujícími fanoušky a vzniklý hlouček od sebe oddělují až pomalu příchozí pořadatele. Po hodině hry dochází k oživení kraje záložní řady, kdy Ondru Krampola střídá Peťa Sedlář. Střídání očividně hostům přispělo k rychlým průnikům po pravé straně. Bylo vidět, že domácí od té doby tahali za kratší konec. Zhruba v 70. minutě přichází rozhodující moment utkání. Asi metr od velkého vápna posílá Luba Sedlář odražený, skákavý balon do břevna, od kterého se míč odráží dovnitř za čáru. Po konzultaci hlavního rozhodčího z hostujícím asistentem, který celý moment sledoval z místa asi 3 až 4 metrů od rohového praporku, byl gól uznán – 0:1. V tu chvíli se ze strany domácích zvedá vlna nevole proti asistentu rozhodčího ze všech stran. Nejvíce však zpoza branky, kde se nachází zahrádka hospody plná domácích fanoušků, kteří jak jinak viděli celou situaci opačně. Někteří neváhají a jdou k lajně čárovému popsat své pocity. Od té doby domácí cítili frustraci a trošku odpadli. Toho hosté využili a celá situace se opakovala chvíli na to. Luba Sedlář trefuje stejné místo břevna, ovšem míč byl tentokrát proti a padá na čáru, odkud jej brankář stahuje pro sebe. Podráždění hráči a fanoušci se čárového ironicky ptají, proč to neuznal. Poté brankář domácích fantasticky likviduje šance hostů, o které se nejvíce postaral Luba Sedlář. Jedna ze střel, kterou brankář neměl, trefuje tyčku. Deset minut před koncem naskakuje do hry Jirka Bubeníček za Lukáše Fukana. Asi v 85. minutě se po přihrávce mezi dva řídil od půlky sám na bránu pro změnu Peťa Sedlář, ovšem jeho obstřel fantasticky, špičkou kopačky, zachytil už ležící superman v domácí bráně a nakopl tak svůj tým k závěrečné aktivitě. Ti jako polití živou vodou chtěli bod, ale ztroskotávali na špatné koncovce. K udivení domácích končí hlavní sudí utkání dovršením devadesáti minut a je mu důrazně vyčítáno nenastavení času za incident hostujících fans s domácím čárovým z průběhu druhé půle. Po zápase ještě proběhne diskuze našeho čárového s fanoušky u hospody, kde si kat domácích obhajuje své čisté svědomí. Debata se nese v celkem klidném duchu, což by se třeba v takové Nové Hradečné asi nepovedlo. Původně měl lajnu u střídaček mít na starosti domácí asistent, ale přenechal své místo hostujícímu čárovému. Škoda, že naši hráči nedokázali ze šancí, které si vypracovali, takové dvě proměnit. Bylo by hotovo a nemuselo být o osudu zápasu rozhodnuto pouze jedním sporným momentem.

Sestava Chomoutova: Nykl – Neplech, Eliáš, Vychodil, Trefil – Popelka, Kubíček, Boyko, Krampol (60‘ Sedlář P.) – Sedlář L., Fukan (80‘ Bubeníček)

Report utkání zpracoval: Jakub Táborský

 

Dorost si ve Slatinicích upevnil vedení v tabulce

SK SLATINICE : TJ SOKOL CHOMOUTOV  1:3 (0:0)

Ve čtvrtém kole dorost zavítal na horkou půdu do Slatinic. Věděli jsme, že nás čeká hodně důležité utkání s velice kvalitním týmem. V minulosti jsme se s tímto týmem potkávali v žákovské kategorii a byla to vždy vypjatá a nádherná utkání.

Utkání jsme začali velice dobře. Asi po deseti minutách oťukávání, jsme si vytvořili gólovou příležitost. Pírek se dostal za soupeřovu obranu až před brankáře, ale jeho střela skončila pouze na tyči. Po té se iniciativy chopili domácí, kteří si vytvářeli svým pohybem více možností ohrozit naši bránu. Naše obrana byla ztuhlá a křečovitá. Po zbytek poločasu měli domácí mírně navrch. A ještě aby našeho trápení nebylo dost, se nám zranil náš levý obránce Marek Rigo, který už utkání nedohrál.

Po uragánu v kabině jsme do druhého poločasu nastoupili v úplně jiné sestavě. Naše hra ožila a najednou nás bylo plné hřiště. Konečně jsme začali kombinovat a využívat velikost hřiště. Hrou po stranách jsme dostávali domácí pod tlak. V 60 minutě se dostal do úniku Valeš a domácímu hráči nezbylo již nic jiného než ho faulovat, za což vidět červenou kartu a oslabil tak svůj tým. Za čtyři minuty jsme přesilovku dokázali využít. Lukáš Rigo vypíchl míč a nahrál ho Valešovi, ten nezištnou přihrávkou našel Pírka, který krásnou přihrávkou oslovil Ondrejku a ten se nemílil. Gól nám dal křídla a najednou domácí nevěděli kam dřív. V 70 minutě se trefil Blaťák a jedenáct minut na to si domácí dali kuriózní třetí branku sami. Radost z vítězství nám nezkazila ani špatná rozehrávka brankáře Nykla, který se tak připravil o čisté konto. Ale i to se stává.

Sestava Chomoutova: Nykl, Kupka, Nastoupil, Římský, Vokurka, Hrabálek, Valeš, Pírek, Ondrejka, Švach, Vybíral, Čtvrtlík, Rigo M., Rigo L., Vodáček, Blaťák

Report utkání zpracoval: Marek Rigo

 

Žáci zahájili sezonu vítězstvím

TJ TRŠICE : TJ SOKOL CHOMOUTOV  0:5 (0:3)

I když to vypadalo všelijak, podařilo se nám na sezonu 2014/15 družstvo starších žáků poskládat. Bylo s 1.HFK sjednáno ještě jednoroční hostování Saši Stejskala. Již třetím rokem pokračuje naše spolupráce se Slovanem Černovír, kdy se k Martinu Blažkovi opět připojil i Vojta Blažek a nakonec došlo i k dohodě s FK Autodemont Horka nad Moravou o ročním hostování Kuby Jahna a Daniela Beni, za což jsme rádi. Výše jmenování se připojili k týmu, ve kterém nám po odchodu čtyř hráčů ročníku 1999 do dorostu a návratu tří hostujících hráčů 2000 do Štěpánova zůstali: Kuba Zedníček, Martin Šamu, Adam Boyko, Jirka Malíšek a Jirka Uvízl.

Před prvním dnem nového školního roku, čekal naše žáky první zápas v Tršicích. Na místo přijíždíme 45 minut před výkopem a zpoza lajny sledujeme zápas mladších žáků. Když tak stojíme dobrých 20 minut bez povšimnutí domácích pořadatelů, vydává se trenér zjistit, jak je to s naší šatnou. Je nám sděleno, že šatnu dostaneme až po skončení zápasů mladších žáků a hostující tým nám ji uvolní. Mezi tím nám přijíždí duo Blažků, kteří to ze zápasu Černovíra v pohodě stihli. Do šatny se dostáváme až v čase našeho výkopu a s rozhodčím je dohodnuta čtvrt hodinka pro převlečení a rychlou rozcvičku. Vše proběhne v rychlosti a jdeme na to.

Úvod zápasu je jak ze strany domácích, tak ze strany hostů, dosti nervózní a pomalu se sehráváme. Po prvních patnácti minutách si už dokážeme nahrát a ujímáme se kontrolou nad utkáním. Bylo potřeba ovšem vyměnit domácí měchuřiny za naše míče. Pět minut na to dostává míč za obranu Martin Šamu a po sprintu přes půl hřiště mazácky obstřeluje brankáře. Odevzdaní domácí se snaží hrát vysoké míče od brankáře, ovšem většinu z nich na půlce máme a podnikáme brejky. Do poločasu se ještě dvakrát prosadí po individuálních akcích Saša Stejskal a hosté tak do kabin odcházeli s tří bankovým vedením.

Druhý poločas se domácí snaží, ale tím ještě více otevírají zadní vrátka a nabízejí hostům chodit do přečíslení. Spousta šancí končí těsně mimo nebo trefením domácího brankáře. Z mnoha šancí přece jen skórujeme a dvougolovým se stal i Vojta Blažek. Ten však dal do obou svých zápasů maximum a proto přenechává místo na hřišti jiným hráčům a posledních deset minut dokouká ze střídačky. Do konce zápasu se snese déšť, ve kterém hosté opět pálí šance a rozhodčí tlačený utkáním mužů náš zápas trošku krátí. Chomoutovští můžou být s výsledkem spokojeni, ovšem s mařením šanci ne a musí doufat, že si je uschovali na utkání za týden doma proti Hněvotínu, který načal soutěž výhrou 20:0 proti Lutínu!

Sestava Chomoutova: Blažek M., Zedníček, Boyko, Bena, Stejskal, Malíšek, Blažek V., Šamu, Uvízl, Jahn

Report utkání zpracoval: Jakub Táborský