výsledky 16.-17.8.2014 (muži, dorost)

18.08.2014 13:48

Muži po poločasové bouři v kabině otočili v Drahlově

FC DRAHLOV : TJ SOKOL CHOMOUTOV  2:4 (2:2)

Další utkání chomoutovských fotbalistů se konalo v Drahlově, kde výkop byl přesunut již na 15. hodinu kvůli konající se slavnosti v místním areálu. Do utkání nemohli za hosty ze zdravotních důvodů nastoupit Eliáš s Vychodilem a gólman Ovísek nebyl přítomen z důvodu pracovních povinností. Do týmu se po dovolené vrátili záložníci Popelka s Pirklem.

Utkání začalo ve slušném tempu. Hrálo se často ve středu hřiště, kde oba celky podstupovaly mnoho soubojů. V 6. minutě utkání se do vápna dostával domácí útočník, kterého zastavil Kuba Masař jen za cenu rohového kopu. Z toho však v malém vápně nikým nehlídaný domácí útočník hlavou zavěsil do sítě za záda dorosteneckého gólmana Tondy Nykla - 1:0. Po inkasovaném gólu začali hosté více napadat domácí obranu. V 9. minutě Luba Sedlář vystihl zpětnou přihrávku obránce směřovanou brankáři, míč nacentroval do vápna, kde akrobaticky ve výskoku zavěsil pod rám Michal Popelka - 1:1. Minutu na to mohlo být ještě veseleji. Martin Kubíček střílí s pomocí teče obránce odražený míč, ten však obloučkem končí pouze na břevně. Škoda, brankář se jen díval. Branka a slibná šance hostující celek nabudily, avšak jako v předešlém domácím utkání vzápětí opět inkasovali. Po dlouhém centru domácích hlavičkující hráč přeskočil našeho obránce a zavěsil - 2:1. Následně se útočilo spíše na hostující bránu a hráčům se nedařilo utkání, jak by si představovali. Kloudnější akci vymysleli až ve 40. minutě Martin Kubíček s Lukášem Fukanem, který vyslal Lubu Sedláře do brejku a ten tváří v tvář domácímu gólmanovi chladnokrevně placírkou k pravé tyči skóroval - 2:2. První půlka skončila a hostující trenér Milan Pěrůžek měl svým svěřencům co vytýkat.

V šatně hostů se muselo odehrát nevídané peklo, jelikož na trávník naskočil snad úplně vyměněný tým, kterému vyšel hned začátek druhého dějství. Začali v jedenácti lidech dorážet domácí obranu, všichni se aktivně zapojovali do hry a vyhrávali souboje. To přineslo ovoce po vybojovaném rohovém kopu, který rozehrál Filip Pirkl na hlavu Fukana, ten míč prodloužil a Luba Sedlář dělovkou, pro změnu k levé tyči, nedal domácímu gólmanovi šanci a strhl vedení na stranu hostů - 2:3. Po tomto se obrana domácích otevřela a hostující Fukan na hrotu měl několik pěkných příležitostí, které však nevyužil. Domácí celek hrozil především ze standartních situací, avšak Tonda Nykl byl proti a svoji svatyni bránil na výbornou. Nutno podotknout, že to byl první mistrovský zápas za muže, který chytal. Minutu po minutě dodával svým hráčům klid v podobě jistých zákroků na brankové čáře. Domácí celek několikrát vyzkoušel jeho pozornost, avšak Nykl veškeré příležitosti zneškodnil. V 80. minutě utekl hostující obraně Luba Sedlář, položil si ve vápně gólmana a tomu už nezbývalo nic jiného, než brnknutím přes kopačky dravce zastavit. K pokutovému kopu se postavil neomylný Filip Pirkl, který k levé tyči nekompromisně penaltu proměnil – 2:4. Do konce utkání se domácí ještě snažili snížit, ale to již hostující celek nedovolil a po výborném druhém poločase si z Drahlova odvezl tři body.

Sestava hostů: Nykl - Boyko, Masař, Trefil, Sedlář P. (46’ Neplech) - Popelka, Kubíček, Pavlík, Pirkl (86’Krampol ) - Fukan, Sedlář L.

 

Report utkání zpracoval: Květoslav Eliáš

 

Dorosti se štěstím ve Smržících

TJ SMRŽICE : TJ SOKOL CHOMOUTOV  0:2 (0:1)

Druhé střetnutí sezony přijeli dorostenci odehrát na půdu nováčka TJ Smržice, který do soutěže postoupil z prostějovskéko okresního přeboru. Před utkáním samotným se řešila trenérská dvojice, která v tomto utkání kluky povede. Trenér Rigo byl na dovolené a tak se týmu ujali trenér žáků Jakub Táborský a tajemník klubu Martin Boyko. U domácích byla na lavičce také absence trenéra, který si plnil svatební povinnosti.  V družstvu chomoutovských chyběli pochopitelně bratři Rigovi Lukáš a Marek. Velký otazník tak vysel nad postem levého obránce, kde právě Marek Rigo stabilně nastupuje.

Od úvodního hvizdu si lépe počínal nováček soutěže, který pod nohama cítil výhodu domácího prostředí. Během prvních pěti minut dvakrát slušně zaměstnal obranu hostů, ovšem bez většího efektu v zakončení. K vůbec prvnímu ohrožení domácí svatyně dochází až v osmé minutě po střele Švacha, který obdržel přesnou přihrávku od Vybírala. Dvě minuty na to se chomoutovští dostanou po faulu k rozehrávce přímého kopu ze zhruba osmnácti metrů, který však Švach posílá těsně mimo domácí bránu. Sílící tlak hostů přináší ovoce ve 12. minutě. Pírek autovým vhazováním z levé strany nachází volného Švacha, ze kterého se po dvou nevydařených střeleckých pokusech stane skvělý nahrávač. Nezištnou přihrávkou pod sebe mezi dvěma hráči nachází na šestnáctce volného Hrabálka, který slalomem obchází ve vápně dva bezmocné stopery domácích, před gólmanem si počíná chladnokrevně a dává neomylně k pravé tyčce – 0:1. Hráči opojení vedením hned po rozehrávce kupí chyby, což vede až k rohovému kopu domácích z pravé strany a následnému nepovedeném odkopu Kučery z pozice penalty, kdy trefuje míč holení a ten obloučkem míří za bezmocného Nykla a se štěstím těsně i nad břevno na další roh. Ze ztuhlosti hostující hráče probírá až nespokojenost trenéru, kteří hráče nabádají k větší ostražitosti a bojovnosti. Poté naše hra trošku vázne hlavně v přechodu do útoku a domácí, hrající převážně dlouhými balony za obranu středem po dírách v naší záloze, také nemohou najít optimální pohodu a ztroskotávají na zatím pozorné, i když někdy poměrně šťastné hře obrany našich chlapců. Za zmínku do půle pak stojí pouze pokus Beránka, který po odraženém míči volí střelu zpoza obránce, ta končí mimo spojnici o dobrý metr. Kdyby si dal více záležet se zakončením, trefil by do prázdné, protože brankář domácích z malém vápně uklouzl na rozbahněném terénu. Tom Vybíral zase o pár minut později volí místo střely přihrávku do strany na Ondrejku, kterou domácí vypichují.

 Během poločasu překupíme řady, kdy místo Kučery posíláme na předstopera Pírka, pro posílení defenzívy zálohy a možnost dostal i Peťa Vodáček na postu levého záložníka. Beránek se posunul do středu zálohy.

V druhém poločase přinese větší vzrušení až padesátá minuta a nepovedená patička Beránka, po které se domácí vydají do rychlého brejku ze strany, který končí těsně nad. Chvíli na to odstupuje ze hry Švach pro zranění kotníku a jeho místo zaujme Dopirák. Tomu se však na postu hrotového zabijáka vůbec nedaří, proto ho měníme z Ondrejkou. Tento tah se později ukázal jako klíčový. Naše hra se začíná podobat té domácí a hrajeme dlouhé míče za obranu na Ondrejku, který dělal obráncům soupeře velké problémy. V 65. minutě rozhodčí nepíská penaltu na Hrabálka, kterého zezadu evidentně strčí domácí stoper. Po zápase se sudí upřímně přizná, že měl celý moment zakrytý ostatními hráči. Poté přichází asi největší šance domácích. Dlouhý míč propadl obraně a domácí hráč se řítil sám na bránu, ale tísněn dobíhajícími stopery neměl naštěstí klid pro zakončení. V 78. minutě padlo rozhodnutí. Po autu poslal Kupka nádhernou přihrávku mezi dva na Ondrejku, ten se zbavil kličkou bránícího hráče a mezi tyčkou a brankářem z úhlu rozhodl zápas – 0:2. Nutno dodat, že to byla jeho již čtvrtá vyložená šance! Tento moment sebral domácím veškeré naděje. V 85. minutě mohl upravit výsledek zápasu Vybíral, ovšem levačkou odražený míč po rohu těsně míjí bránu. Se štěstím, ale body jsou doma! Na závěr bych pochválil nováčka v týmu Patrika Kupku, který byl v nelehké situaci poslán v 15. minutě na právě kritické místo levého obránce. Svůj úkol splnil na výbornou. Nejen že držel hráče domácích na uzdě, ale hlavně přihrál na rozhodující gól!

Sestava Chomoutova: Nykl, Vokurka, Římský, Nastoupil, Kupka, Kučera, Pírek, Hrabálek, Beránek, Vybíral, Ondrejka, Švach, Dopirák, Vodáček

Report utkání zpracoval: Jakub Táborský